V objavi bomo opisovali poškodbo sprednje križne vezi in kako stanje odpraviti. V nadaljevanju pa bomo izdali kako preprečimo poškodbo sprednje križne vezi, ko se še zadnjič odločiš za spust po smučišču.

KAJ JE PREDNJA KRIŽNA VEZ (ACL)?

Prednja križna vez je za mezinec debela struktura, ki je zgrajena iz vezivnega tkiva in povezuje stegnenico in golenico zato ji pravimo ligament. Poteka iz zadnjega notranjega dela stegnenice na sprednji del golenice in se zarašča z notranjim medialnim meniskusom. Zakaj je to pomembno? Ob poškodbi ACL se poškoduje tudi medialni menisk in medialna stranska vez – to je tako imenovana nesrečna triada. 

Prednja križna vez je odgovorna: 

 • za pasivno stabilnost (pasivne strukture – ne moremo jih zavestno krčit) 
 • za kontrolo rotacije 
 • za dresnje naprej znotraj sklepnega gibanja (artrokinematično gibanje) 

KDAJ PRIDE DO POŠKODBE?

 1. KONTAKTNA POŠKODBA: primer udarec nasprotnika iz zunanje strani kolena. Pri tem pride do rotacije in zvračanja kolena navznoter in poškodbe. Nešportna poškodba: ko se vrnete iz dela, vas pes veselo pričaka in nepričakovano prileti v vaš kolen.

 2. NEKONTAKTNE POŠKODBE – pogostejše

  RECEPT za poškodbo: kombinacija gibov združena s sunkovitim gibom sil, ki prečka koleno. Najpogostejši primeri so: sprememba smeri pri nogometu ali košarki, skok na iztegnjeno koleno, zaustavljanje pri teku in nenadna sprememba smeri. V zimskem času pa je porast poškodbe na smučiščih, kjer vidimo tri pogostejše mehanizme: 

  • Po spustu iz hriba ena smučka obere drugačno pot in zaradi ostrega robu hitro zavije , kar povzroči sunkovito rotacijo v kolenu 
  • Nepričakovano zapeljemo preko hribčka in se z zadnjico sunkovito približamo petam, kar povzorča sunkovit razteg prednje križne vezi in drsenje v sklepu 
  • Se mu lahko izognemo- ko pridemo do sedežnice in da si odpočijemo, obstanemo in se malenkost naslonimo na sprednji del pancerja in pogled usmerimo, da bi čimpreje prišli na vrsto. V tem primeru je koleno popolnoma iztegnjeno ali celo hiperekstendirano. Vi pa aktivno ne kontroloramo koleno. Najmanjša grudica snega lahko povzroči, da nam smučko odnese v drugo smer. Ali pa nas hitro ustavi. Ker je koleno v ranljivem položaju, mišice pa utrujene, ne potrebujemo veliko sile, da do pokodbe pride. REŠITEV – koleno rahlo pokrčeno in stegenske mišice rahlo napete doler se popolnoma ne ustavimo v vrsti 

KAKO VEMO, DA JE PRIŠLO DO POKODBE?

Večina varovancev poroča, da je po poškodbi približno pol minute do minute čutilo najhujšo bolečino do sedaj, ki je nenadoma izginila. Pride do otekline, oteklina pa zmanjša gibljivost sklepa. Koleno je včasih nestabilno in se v času po poškodbi lahko tudi izpahne, vendar ta nestabilnost ni vedno prisotna, ker se mišice okoli kolena varnostno zakrčijo. To je tudi razlog, zakaj s testom za prednjo križno vez, ne moremo opaziti razlike med zdravim in poškodovanim kolenom, pri tako imenovanem predalčnem testu opazujemo koliko gibanja golenice v smeri naprej je prisotno, saj je ena izmed nalog prednje križne vezi, da to gibanje ustavi. Enako nalogo pa imajo tudi zadnje stegenske mišice in v primeru obrambnega mehanizma tega giba ne dovolijo. 

KAKO STANJE LAHKO POPRAVIŠ?

Na voljo sta operativna in konzervativna pot zdravljenja.  

V primeru, da je sprednja križna vez popolnoma raztrgana, čemur pravimo totalna ruptura. To pomeni, da se sama od sebe ne bo zacelila. Zato se je pri pravilni izbiri zdravljenja primerno vprašat dve vprašanji? 

 1. Na kakšen nivo telesne aktivnosti se želiš vrniti? 

Koleno potrebuje sprednjo križno vez pri kontaktnih športih, pogoste in dlje časa trajajoče trekinge ali hoje v gore. Športe, kjer je prisotno veliko sprememb strani, drsanje in smučanje. Koleno pa ni odvisno od sprednje kiržne vezi pri hoji, kolesarjanju ali počasnem teku, prav tako je potrebno poudariti, da če se za operacijo ne odločamo je eden izmed pomislikov tudi nestabilnost sklepa na dolgi rok in morebitno povečana možnost hitrejše obrabe sklepa, o čemer pa se morate posvetovati z zdravnikom specialistom. 

2. Koliko si pripravljen narediti? 
Tako konzervativna kot operativna pot z željo po vrnitvni nazaj v nemoteno telesno aktivnost zahtevata proces rehabilitacije. Po sami rehabilitaciji proces traja med 6 in 12 mesecev, kar pa je seveda odvisno od posameznika in nivoja telesne funkcije, ki jo želijo osvojiti. 

Najpogosteje se za rekonstrukcijo sprednje križne vezi uporabi vaš del telesa in sicer: delček zadnje stegenske mišice, mečne mišice ali tetive pod pogačico. Vsaka ima svoje prednosti in slabosti ob enem pa tudi malenkost spremeni potek rehabilitacije, zato se o tem pogovorimo z zdravnikom specialistom. 

Zavedati pa se moramo, da kljub nasvetom in informacijah z naše strani, je odločitev o primerni smeri zdravljenja vedno vaša. 

Če izvzamemo živčni sistem, je po nekaterih podatkih prednja križna vez v kolenu ena izmed najbolj raziskanih majnih delčov v telesu. Zato je ta objava splošna in namenjena v izobraževalne namene in ne kot vodilo dejanske rehabilitacije ali zdravljenja. 

Proces rehabilitacije sprednje križne vezi po operaciji ali poškodbi zahteva veliko angažiransti tako varovancev kot specialista rehabilitacije, vendar so na koncu lahko rezultati zavidanja vredni.