Skoči na vsebino
Home » Ahilarna tendinopatija

Ahilarna tendinopatija

Ahilarna tendinopatija

»TRRRRRRRRTRRRRR« je 15 minut čez peto zazvonila budilka in predramila zaspanega Oskarja. Zazrl se je v kot temne sobe, dvakrat globoko vdihnil, se pretegnil in se v istem hipu zavalil s postelje. »AUČČČ« je zakričal in odskočil, saj je za trenutek pomislil, da se je s peto naslonil na oster predmet. Nedvomno ga je pripetljaj dodobra predramil. Presenečeno je pogledal proti stopalom in ugotovil, da se gleženj ne giba več enako kot prejšnji dan. Ko je naredil naslednjih nekaj korakov je spoznal, da je njegova gibljivost rahlo zavrta, prav tako pa ob prenosu teže na desno nogo začuti neprijetno bolečino, ki jo je sedaj lažje lociral na področje malenkost nad petnico.

Oskarjeva bolečina izvira iz območja ahilove tetive. Gre za tendinopatijo ahilove tetive.

Kaj povzroča bolečino ni jasno pokazano, vendar je znano, da bolečina izvira iz same Ahilove tetive (je nociceptivnega izvora). Pri tendinopatijah spodnjega uda gre za patološko dogajanje v tetivi, kjer ni prisotnega vnetnega dogajanja-torej protivnetna zdravila (nesteroidni antirevmatiki). V tem primeru ne bodo zagotovili željenega rezultata na dolgi rok. Ko je tetiva postavljena pod obremenitev na katero ni prilagojena, se odzove s povečanjem svojega prečnega preseka, na račun tekočine, ki jo nase povlečejo molekule (proteoglikanov), ki se nahajajo med samimi vlakni. Zato ob primeru preobremenitve lahko v predelu ahilove tetive opazimo zadebelitev, ki je na otip mehka in fluktuira (pomeni, da je tekočina iztisljiva).

Zakaj je do tega prišlo?

Do tovrstne preobremenitvene poškodbe pride, ko delamo preveč prekmalu, preveč prepogosto ali celo premalo. Ker so naše tetive vrsta vezivnega tkiva, ki se odziva le na obremenitev, bo odsotnost le te enako problematična kot prevelik stres.Tetiva ni srečna, ko mora počivati.

Do določene stopnje (»reactive tendinopathy« in »tendon disrepair«) je sama poškodba tetive reverzibilna (lahko preide v začetno stanje) medtem, ko ob nadaljevanju preobremenjevanja (ali premalo obremenjevanja) preidemo v fazo, kjer v tetivi nastopi celična smrt in tkivo praktično odmre. To tkivo se ne bo več pozdravilo-vseeno pa se v tem primeru v tetivi tvori več novega tkiva (kolagena), ki ga lahko obremenimo in tako zmanjšamo bolečino in naslovimo funkcijo.

S tendinopatijo Ahilove tetive se srečujejo ljudje vseh starosti (po navadi po 20. letu). Gre za stanje (pre)aktivnih (nenadna sprememba obremenitve-npr. pričetek z vsakodnevnim tekom kot novoletna zaobljuba) in premalo aktivnih (ljudje, ki tetive ne obremenjujejo; pisarniški delavec, ki je podpovprečno gibalno aktiven).

Kako je Oskar ugotovil kakšno težavo ima?

Ker tetive govorijo jezik sile, je bolečino sprovociral preko dodajanja obremenitve. Večja kot je obremenitev, večja bo bolečina (hitri eksplozivni gibi predstavljajo večjo obremenitev na tetive kot dodajanje »uteži«). Bolečino čuti na sredini tetive (sistem shranjevanja elastične energije), lahko pa bi jo čutil tudi malenkost nad petnico (entezopatija). Na samo mesto bolečine lahko zelo točno pokaže, prav tako pa je značilno, da se mesto bolečine ne spreminja. Prisotna je jutranja okorelost in bolečina, ki pa je odvisna od obremenitev, ki so bile nanjo postavljene dan prej. Prav tako lahko opazi zadebelitev tetive.

Kako naj se Oskar loti svoje težave?

Ker se Oskar zaveda, da počitek ni rešitev, prav tako pa mu je kristalno jasno, da se mora izogibati kompresije s pomočjo katere si je stanje pridelal; bo najprej izvedel krajše testiranje preko katerega bo izbral ustrezno obremenitev.

Uspešnost svojega posredovanja bo preverjal na dnevni bazi s pomočjo provokativnega testiranja (izogibal se bo jutranjih ur, ko je območje bolj boleče).

Po približno dveh do treh tednih bo nadaljeval s stopnjevanjem obremenitve, pri čemer pa se bo še vedno izogibal kompresijskih položajev. Ker je tetiva izjemno čvrsta struktura ga ne bo strah, da bi jo s počasnim obremenjevanjem strgal.

Ko se bo bolečina zmanjšala bo nadaljeval z dodajanjem hitrosti in kompresijskih položajev, saj mora prilagoditi tetivo upoštevajoč vse njene funkcije.

Oskar se sprašuje kako bo vedel kdaj povečati obremenitev? Na srečo mora le poslušati svoje telo-ko poveča obremenitev (recimo doda ekscentrično gibanje ali hitrost) bo naslednji dan pozoren ali je s tem tetivo »razdražil« ali ne. Na ta način bo lahko prepričan, da je na pravi poti.

Sedaj se Oskar počuti bolje. Tekom procesa obremenjevanja tetiv se je pozanimal tudi o dejavnikih tveganja, ki lahko povzročajo večji stres na same tetive (slaba kontrola pronacije ali supinacije gležnja, slaba mišična moč, šibkost trebušne muskulature, izbira tekaških copat,..). V procesu samorehabilitacije je tako naslovil tudi vzrok, ki je pripomogel k nastanku tendinopatije. Za nasvete in pomoč pri identifikaciji svojih »šibkih točk« se je obrnil na prijazno ekipo Startfit-a, ki ga je rade volje usmerila na pravo pot.

Ko Oskar ne čuti več jutranje bolečine dan po izvajanju hitrih gibanj, lahko počasi začne z dodajanjem tekaške aktivnosti (oziroma željene aktivnosti). Sedaj bo k rekreaciji pristopil pametno, zato bo začel s kratkim tekom ob sosednji reki in naslednji dan spremljal kaj se dogaja s samo tetivo. V kolikor ne bo prisotnega poslabšanja stanja bo svojo aktivnost lahko povečal. Na ta način se bo najhitreje vrnil h aktivnosti in v njej užival brez bolečin.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Kazalo vsebine

Če ste pripravljeni na prvi korak k boljšemu počutju in želite izboljšati svoje gibanje brez bolečin, smo tu, da vam pomagamo. Kontaktirajte nas ali se spodaj prijavite na individualno obravnavo